Taal is leuk!

Vrijdag 8 november 2019

In zowel de Bijen-als de Vlindergroep was vandaag de open les. Beide leerkrachten kozen voor een taalles.
Bij de Bijen werd een prentenboek voorgelezen. Weet u hoe wij dat doen op school?
Vooraf laten we het betreffende boek zien en laten we de kinderen voorspellen waar het verhaal over zou kunnen gaan.
Er wordt benoemd wat de voorkant, de achterkant en de rug van het boek is. Dan worden de woorden van de titel geteld. De leerkracht stelt vooraf ook een aantal vragen om het kritisch/begrijpend luisteren te oefenen. Dit is de voorloper van het begrijpend lezen. Daarna is het vooral genieten van het samen lezen.

Bij de Vlinders zochten we woorden met een i. Voorwerpen zoals Sil met een bril, een blikje, een inktvis en een (hele enge) spin kwamen uit de tas. Als we de woorden opschrijven zien we waar de letter i staat. (Vooraan, achteraan of in het midden) We spreken de letters uit zoals ze klinken!
We hebben verzamelingen gemaakt en de woorden 'gehakt en geplakt'. Tot slot haalden de stagejuf of een ouder een voorwerp weg om het geheugen te stimuleren.

Omdat de ouders er toch waren, werd er ook in beide groepen een werkles met zelfstandig werken getoond. Ook hier is inhoudelijk heel veel over te vertellen, maar...als u de volgende keer bij een open les aanwezig bent, kunt u het zelf zien.