Rekenles bij de kleuters

Maandag 4 november 2019

Deze week staan bij de kleuters de rekenlessen in het teken van 'wegen'.
Wat is er zwaarder of lichter? Zijn er ook dingen even zwaar?
En hoe kun je dit het beste uitvinden? Door het zelf uit te proberen.
Dus werden vandaag allerlei soorten weegschalen bekeken en werd er gewogen.
De kinderen kwamen er al snel achter dat iets dat heel groot is (zoals een zak piepschuim) niet persé zwaarder is dan iets kleins (zoals een baksteen).
Ook wilden de kinderen heel graag weten of zijzelf misschien zwaarder of lichter waren dan één van hun groepsgenootjes. Dus werd de wip uit de speelzaal gehaald en gebruikt als weegschaal.
De kinderen waren heel enthousiast en gingen na de rekenles heerlijk door met wegen.
Sommigen gebruikten hun handen en gingen vergelijken. Op de vraag 'hoe of je dan kon weten wat zwaarder of lichter was' antwoordde een aantal kinderen : 'dat kun je toch schatten!'
Een leerzaam dagje dus want kleuters leren enorm veel door zelf met dingen bezig te zijn en te experimenteren.