E-book challenge

Donderdag 21 maart 2019

Twintig talenten uit de groepen 6,7 en 8, waaronder de Minerva bovenbouw , hebben zich vastgebeten in de ‘E-book challenge’. De leerlingen doen mee aan een pilot van de Bibliotheek Rotterdam. Zij doorlopen drie onderdelen om uiteindelijk tot een e-book te komen. Het eerste onderdeel is creatief schrijven. De leerlingen schrijven in groepjes van 4 aan een eigen verzonnen verhaal. Zij werken dit uit tot minimaal drie hoofdstukken (inleiding, midden, eind) waarbij we aandacht hebben voor het verwerken van leestekens, het verwerken van bijvoeglijke naamwoorden in de zinnen, het gebruik van synoniemen en het sprekend maken van teksten. Het tweede onderdeel is beeldend illustreren. Hierbij maken de leerlingen illustraties bij hun hoofdstukken van het boek. We hebben inmiddels geleerd dat illustraties niet alleen op het platte vak gemaakt kunnen worden, maar ook door bijvoorbeeld weergaves te maken van klei en lego en daar foto’s van te maken. Het derde onderdeel is het technisch coderen. Hierbij wordt het verhaal met illustraties samengesmolten tot een e-book en omgezet naar een epub-bestand om via de e-reader te kunnen lezen. Voor dit laatste onderdeel krijgen de leerlingen vaardigheden aangeleerd van een ICT’er die ons komt helpen. In de laatste fase (eerste week van april) worden de e-books gemaild aan de Bibliotheek Rotterdam en zal een professionele vakjury, waaronder Derek Otte, de e-books lezen en bekijken. Hier komt een prijswinnaar uit. Door deze verschillende onderdelen wordt ieders talent benut en gewaardeerd. We zijn erg enthousiast over dit project en hebben al ware schrijftalenten, illustrators en techneuten ontdekt!