Under consruction 2, do try this at home

Dinsdag 30 maart 2021

Een huisje metselen
Net als groep 3, mochten ook de kinderen uit groep 2 huisjes maken bij juf Renée, de speciale handvaardigheidjuf.
Ook zij leerden woorden die horen bij 'bouwen', zoals bijvoorbeeld 'steensverband' bouwen of metselen.
Dat klinkt ingewikkeld, maar alle kleuters oefenden dit gisteren al met blokken, dominostenen, Kapla enz. enz. Ze kunnen een muurtje maken dat stevig staat en dus niet meteen omvalt.
De bouwers vonden het erg jammer dat hun muren van bovenstaande materialen niet echt vastgeplakt mochten worden. We willen de spullen immers na de techniekweek ook nog kunnen gebruiken???? MAAR... juf Renée gebruikte suikerklontjes en die mochten wel 'aan elkaar gelijmd' worden.
Zij deelde haar geheim met ons, zodat we thuis 'cement' kunnen maken.
Met onderstaande spullen en stappenplan gaat dit zeker weten lukken
Huisje bouwen van suikerklontjes:
  • Suikerklontjes (hele en halve)
  • Plaatje om op te kunnen bouwen
  • een eetlepel bloem
  • een eetlepel water
  • beker en lepel om te kunnen mengen ('cement')
  • Het 'cement' kan gebruikt worden om de klontjes te laten plakken
Goed laten drogen en ... klaar! Het drogen duurt wel lang!
We blijven lekker nog even doorgaan met het thema en ook na volgende week liggen bijv. de mozaïekvoorbeelden en bouwkaarten nog in de klas.
Techniek is een geweldig onderwerp. Heeft uw kleuter verteld over de truc van Sil en Lis in het laboratorium?
 Vraag maar eens wat er gebeurt met een -al dan niet gevouwen- krant en een liniaal. Uw kleine professor kan het vertellen of, nog beter, voordoen.
Nb. Juf Renée neemt de kleutergroepen om de week mee, dus vandaag de Vlinders en een volgende handvaardigheidles de Bijen. Als de oudsten bij handvaardigheid zijn, hebben de kleuterleerkrachten tijd om met groep 1 aan de slag te gaan. Qualitiytime voor alle kinderen dus.
Beide kleutergroepen mochten vandaag trouwens ook nog een keer extra naar meester Bart in de grote gymzaal. Dat daarna nog heerlijk in het zonnetje gespeeld kon worden maakte de dag nog mooier.